ταξίδι στη γη των θεών

Ανακαλύψτε > Ορεινή Πιερία

Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος. Οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν ωστόσο και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέρονα ή γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του.

Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από τη χράδρα του Ενιπέα, είναι η θέση Πριόνια, με υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τη συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, να πιει καθαρό νερό και να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτης μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" (υψόμετρο 2.100 μέτρα).

Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια, από τη θέση Γκόρτσια, ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (υψόμετρο 2.600 μέτρα), όπου λειτουργούν τα ορειβατικά καταφύγια. Από τα καταφύγια ξεκινά η ανάβαση για τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Υπάρχουν και άλλες δοκιμασμένες διαδρομές, ανάλογα με την αντοχή του πεζοπόρου, για τις οποίες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον, και την Πέτρα.

Το 1938 ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Μία έκταση 40.000 στρεμμάτων, στην ανατολική πλευρά του βουνού, αποτελεί τον πηρύνα του Δρυμού, στον οποίο απαγορεύεται κάθε είδους εκμετάλλευση. Γύρω από τον πηρύνα, η εκμετάλλευση γίνεται με περιορισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει συμπεριλάβει στις περιοχές της Ένωσης που θεωρούνται ως σημαντικές για την ορνιθοπανίδα. Έχουν καταγραφεί στο βουνό 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και σπανιότατα αρπακτικά. Ζυν επίσης πολλά είδη ερπετών και εντόμων καθώς και άφθονες πεταλούδες.

Η χλωρίδα της περιοχής διαφοροποείτι ανάλογα με το υψόμετρο. Πάνω από 1.700 είδη φυτών ευδοκιμούν στο βουνό. Προς τις κορυφές αναπτύσσονται αλπικά οικοσυστήματα. Χαμηλότερα, αναπτύσσεται ένα σπάνιο είδος πεύκου, το ρόμπολο. Ακόμη χαμηλότερα, απλώνονται δάση οξιάς και δρυός, ελάτου και πεύκου, ενώ όσο κατεβαίνουμε συναντούμε πουρνάρια και κέδρους.

Το κλίμα στα χαμηλότερα τμήματα του Ολύμπου είναι μεσογειακό, με θερμό καλοκαίρι και υγρό χειμώνα. Οι υψηλότερες περιοχές έχουν κλίμα υγρό, με έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατά τόπους χιονίζει ακόμα και το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία κυμαίνεται το χειμώνα από -10 έως -20 βαθμούς, ενώ τα θερινά βράδια πέφτει στο μηδέν, χωρίς να ξεπερνά τους 20 βαθμούς το μεσημέρι.