ταξίδι στη γη των θεών

Κουλτούρα > Μνημεία

Η Πιερία διαθέτει πολλά μνημεία, από τα οποία τα σημαντικότερα ανήκουν στη βυζαντινή ή τη μεταβυζαντινή περίοδο και είναι ναοί ή μοναστήρια. Τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στην Νότια Πιερία και βρίσκονται σε ορεινές θέσεις, επειδή ήταν ασφαλέστερες έναντι των πειρατών και των επιδρομένων.

O Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλαιά μονή Πέτρας χρονολογείται τον 11ο αιώνα.

Το παλαιό μονστήρι του Αγίου Γεωργίου, κοντα στη Ρητίνη είναι μεταβυζαντινό κτίσμα του τέλους του 15ου αιώνα, με τοιχογραφίες του 1494 και του 1619.

Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονύσου βρίσκεται στο παλαιό μετόχι "Σκάλα" κοντά στο Λιτόχωρο, όπου μεταφέρθηκε η μονή μετά την καταστροφή του παλαιού μοναστηριού από τους γερμανούς το 1943.

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στην Κονταριώτισσα. Ιδρύθηκε πριν το τέλος της πρώτης χιλιετίας και διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Ο ναός της Αγίας Τριάδος κοντά στη Βροντού, κτίσθηκε ως Μονή στις αρχές του 18ου αιώνα πάνω σε βράχο.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Παλαιά Βροντού ανοικοδομήθηκε το 1876.

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Μηλιά κτίσθηκε το 17ο αιώνα και κατά την παράδοση, στο χώρο του δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σκοτίνα κτίσθηκε το 17ο αιώνα και στολίζεται με εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Τέλος, πολύ γνωστό μνημείο της Πιερίας είναι το Κάστρο του Πλαταμώνα στη νοτιοανατολική πλαγιά του Ολύμπου. Το κάστρο αρχικά κτίσθηκε από τους βυζαντινούς και αναμορφώθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου αιώνα. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί μουσικές συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.