ταξίδι στη γη των θεών

Κουλτούρα > Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Πιερία έχει να επιδείξει εκπληκτική πυκνότητα σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Οι περισσότεροι από ατόυς έχουν ανασφκαφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ σε εκείνους που είναι γνωστοί από παλαιότερα, η ανεύρεση αρχαιοτήτων συνεχίζεται. Το περίφημο Δίον, ο προϊστορικός οικισμός του Μακρυγιάλου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα, οι γειτονικές Λουλουδιές, τα αρχαία Λείβηθρα είναι οι γνωστότεροι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί τόποι.

Νοτιοδυτικά από το σημερινό Μακρύγιαλο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδος, που χρονολογείται στα 5.000 π.Χ.

Στα αρχαία Λείβηθρα, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα, ο Ορφέας ίδρυσε τελεστήριο μυστηρίων και δίδαξε τη λατρεία του Διονύσου.

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, ή "πόλις του Διός", η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στος βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφθεί το διπλανό μουσείο. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Την πόλη περιέβαλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Ανασκάφτηκαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια. Το ελληνικό θέατρο, κτίσμα του 4ου αιώνα, όπου ανέβηκαν τραγωδίες του Ευρυπίδη, χρησιμοποιείται σήμερα για τον ίδιο λόγο. Ότι απέμεινε από το ιερό Ίσιδας που αντικατέστησε τη λατρεία της Άρτεμης, διασώθηκε σχεδόν απείραχτο. Το ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων που χτίσθηκε όταν έπαψε να χρησιμοποιείται το ελληνικό, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, η έπαυλη του Διονύσου το ιερό της Δήμητρας και το μνημείο των Ασπίδων περιμένουν τον επισκέπτη σε ένα προσκύνημα στην αρχαιότητα.

Νότια του Μακρυγιάλου, η Πύδνα κατοικείται επί αιώνες. Δημιουργήθηκε στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και επεκτάθηκε κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή. Συνέχισε την πορεία της κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φθίνοντας σταδιακά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Η βυζαντινή Πύδνα που μετά τον 6ο αιώνα ονομάσθηκε Κίτρος, ήταν η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη της Πιερίας. Έχουν ανασκαφεί ερείπια του κάστρου, με την ενδιαφέρουσα φρουριακή αρχιτεκτονική του και ο μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός.

Ανάμεσα στις Αλυκές Κίτρους και στον Κορινό, στη θέση "Λουλουδιές" ανακαλύφθηκε πρόσφατα οχυρωμένος πρωτοβυζαντινός οικισμός που περιλαμβάνει μία παλαιοχριστιανική του 6ου αιώνα, επισκοπικό μέγαρο, τάφους και εργαστήρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώρου του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση "Σπάθες" Αγίου Δημητρίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Βροντισμένης στην Κάτω Μηλιά.